Eurogare
rail et architecture

De werkplaats van Kinkempois

De werkplaats van Kinkempois (regio Luik) die gebouwd moet worden in opdracht van de NMBS, zal instaan voor het onderhoud en de herstelling van elektrische en diesellocomotieven en van motorstellen. De huidige werkplaats zal vervangen worden.

De nieuwe werkplaats zal 17 binnensporen tellen, waarvan er 5 van het "doorgaande" type (naast de reparatiekuil en het spoor voor de carwash).

Het project omvat:

  • De werkplaats zelf: met bijna 24 000 m² zal het een bestaand gebouw omvatten dat niet meer operationeel is, en dat zal omgebouwd en gerenoveerd worden.Er zullen verschillende gesloten lokalen ondergebracht worden: werkplaatsen (timmerwerk, smeedwerk, draaiwerk, laswerk...), een elektronica-labo, een planningzaal, kantoren, toiletten, kleedkamers voor werknemers, een ontspanningsruimte, een winkel...

  • De bouw van een gebouw dat bestaat uit een opeenstapeling van drie volumes met afnemende lengte en toenemende breedte. De verstrekte 2 400 m² zal worden ingenomen door kantoren en sociale ruimten, waaronder een bedrijfsrestaurant, vergaderzalen en technische ruimten.

  • De inrichting van de nabije omgeving: nieuwe toegangswegen, opslagplaatsen, een manoeuvreringsgebied en een weg voor de brandweer rondom de werkplaats. De bestaande parking op de site wordt behouden.

De daken en gevels van de werkplaats en van het nieuwe gebouw zullen worden bedekt met metalen platen die zorgen voor een visuele samenhang. De platen zullen fijngeribbeld zijn en er zullen twee kleuren gebruikt worden, metallic blauw en lichtgrijs.
Deze kleuren zullen bij het nieuwe gebouw in horizontale banden afgewisseld worden, waarbij de verschillende niveaus beter zullen uitkomen.
De gevels en het dak van de werkplaats zullen zullen ook afwisselende kleurenbanden krijgen, zodat "schijven" gevormd worden die die "parallelle" werking binnen de werkplaats benadrukken.

Het ontwerp is voltooid. De gecombineerde vergunning werd eind 2012 aangevraagd. De gecombineerde vergunning werd half 2011 verleend door de Openbare Dienst voor Wallonië en de projectstudie wordt momenteel uitgevoerd. De werkzaamheden zouden moeten beginnen medio 2012 en zullen ongeveer twee jaar duren.

Kinkempois